مهدی علی اکبرزاده در گفت و گو با خبرنگار آموزش و پرورش پانا، اظهار داشت: نوزدهمین دوره انتخابات شوراهای دانش آموزی سوم آبان ماه در 95 هزار واحد آموزشی کشور برگزار می شود.سال گذشته حدود 650 هزارنفر از دانش آموزان عضو شورای دانش آموزی مدارس بودند.
دلایل برگزارنشدن انتخابات در همه مدارسوی افزود:این که ما در 105 هزار مدرسه این انتخابات را برگزار نمی کنیم به دلیل این است که برخی از مداس ما چند پایه ای ، عشایری و یا روستایی هستند و به دلیل جمعیت کم به حد نصاب نمی رسند و بنابراین طبق آئین نامه فقط 95 هزار واحد آموزشی ما شرایط برگزاری شوراهای دانش آموزی را دارند.
شوراهای دانش آموزی تمرین آینده استمدیرکل فرهنگی،هنری،اردوها و فضاهای پرورشی وزارت آموزش و پرورش خاطرنشان کرد: انتخابات شوراهای دانش اموزی فرایند تمرینی است که در این فرایند کاندیداها تمرین می کنند که چگونه دریک انتخابات شرکت کنند و در این حضور تبلیغ، سخنرانی، چاپ پوستر و تراکت و برنامه های خود را ارائه می کنند تا در شوراهای دانش آموزی به مدت یک سال حضور داشته باشند .
وی خاطرنشان کرد: مدرسه جامعه کوچکی در دل جامعه بزرگ ما است و دانش آموزان در یک فرایند تمرینی می آموزند که به کاندیداهایی که رای نیاورده اند و کاندیداهایی که اکثریت آرا را کسب می کنند احترام بگذارند. در ضمن فرد منتخب نیز می آموزد که چگونه از حقوق موکلین خود در شوراهای دانش آموزی دفاع کند.
علی اکبرزاده تصریح کرد: این انتخابات اثرات خوبی در آینده دانش آموزان دارد و حتی برخی از شوراهای دانش آموزی روزهایی را در سال، مدرسه را اداره می کنند و برخی از اعضای شورای دانش آموزی، رئیس ، معاون و حتی معلم می شوند و این فرایند را مدیریت می کنند و می آموزند چگونه مشارکتی زیبا با اولیای مدرسه داشته باشند.
مشارکت دانش آموزان در اداره مدرسهوی یادآور شد: نمایندگان شوراهای دانش آموزی احساس مسئولیت و عمل به خواسته های دانش آموزی را در حد توان پیگیری می کنند. براساس برآوردهایی که در سنوات گذشته اتفاق افتاده است بازخوردهای خوبی داشته ایم و مدیران مدارس ما به این موضوع خوشبین بوده اند زیرا دانش آموزان سرآمد در فعالیتهای مدرسه با آنها مشارکت می کنند و گاهی مطالبی را که خود نمی توانند به دانش آموزان به طور مستقیم بگویند از طریق اعضای شورای دانش آموزی به دانش آموزان منتقل می کنند.
مدیرکل فرهنگی،هنری، اردوها و فضاهای پرورشی وزارت آموزش و پرورش افزود: دانش آموزان عضو شورای دانش آموزی در برگزاری مراسم صبحگاه، مسابقات، انجام اردوها، همیارمشاور، مرمت و بازسازی مدرسه و ایجاد نظم و انضباط در مدرسه با مدیر مدرسه همکاری می کنند و در اداره مدرسه از حقوق خود و موکلین شان دفاع می کنند.
وی ادامه داد: اعضای شوراهای دانش آموزی با برگزاری جلسات و میتینگ ها در تصمیم گیری برای وکیلان خود در صحن شورای دبیران، انجمن اولیا و مربیان ، شورای اداری مدرسه مطالب سایر دانش آموزان را با اولیای مدرسه مطرح می کنند.
تعداد نفرات عضو شورای دانش آموزیعلی اکبرزاده اضافه کرد: تعداد نفرات عضو شورای دانش آموزی در مدارس بر اساس جمعیت بین 5 تا11 نفر است که در مدارس پایین تر از 150 دانش آموز 5 نفر و در مدارس بالاتر از 500 نفر 11 نفر عضو شورای دانش آموزی مدرسه می شوند.
نوزدهمین دوره انتخابات شوراهاوی خاطرنشان کرد: حدود 19 دوره است که انتخابات شوراهای دانش آموزی در مدارس کشور برگزار می شود و همه دانش آموزان با شرایط ، آئین نامه و شرایط حضور در انتخابات آشنا هستند و هر ساله در آبان ماه منتظر برگزاری انتخابات هستند. شوراهای دانش آموزی بهترین تعامل را با معلمان و متولیان مدرسه برای تصمیم گیری بهتر و ایجاد مشارکتی همسو فراهم می کنند.
مدیرکل فرهنگی،هنری،اردوها و فضاهای پرورشی وزارت آموزش و پرورش عنوان کرد: هر ساله در تابستان اردویی برای برگزیدگان شوراهای دانش آموزی برگزار می شود که برای برگزیدگان سال 95-94 نیز در چند نوبت اردوهایی برگزار شد. در این اردو دانش آموزان دختر که تعداد آنها 600 نفر بود اردویی در اردوگاه باغرود نیشابور برگزار شد و برای دانش آموزان پسر نیمه شمالی کشور که حدود 20 استان بود اردویی در اردبیل و برای دانش آموزان پسر نیمه جنوبی که 11 استان و 12 اداره کل را شامل می شد اردویی در استان سیستان و بلوچستان شهر زاهدان برگزار شد.
وی ادامه داد: دانش آموزان اعضای شورای دانش آموزی با حضور در این اردو علاوه بر آشنایی با محیط ها و فضاهای گردشگری در استانهای خراسان رضوی، اردبیل وسیستان و بلوچستان با فرهنگ خاص آن مناطق آشنا شدند و در این اردو دوره های آموزشی در زمینه آسیب ها ، تهدیدها و فرصتهای فضای مجازی و دوره ای در زمینه آئین نامه شوراهای دانش آموزی برگزار شد چه بسا اعضایی که در این اردوها حضور دارند امسال نیز کاندیدای شورای دانش آموزی باشند.
شوراهای دانش آموزی زمینه ساز مجلس دانش آموزیعلی اکبرزاده تصریح کرد: همانطور که می دانید اعضای مجلس دانش آموزی از بین اعضای شوراهای دانش آموزی انتخاب می شوند و کسانی به عنوان نمایندگان مجلس انتخاب می شوند که قدرت ارتباط و نفوذ کلام خوب و حضور موفقی در شوراهای دانش آموزی دارند که پس از انتخابات در مجامع شهرستان ها به عنوان نمایندگان استانی در مجلس دانش آموزی حضور می یابند.
مدیرکل فرهنگی ، هنری ، اردوها و فضاهای پرورشی وزارت آموزش و پرورش افزود: این دانش آموزان به دلیل ارتباط و فن بیان خوبی که با دیگران دارند زمینه ای برای آنها فراهم می شود تا توانمندیهای خود را شکوفا کنند و حتی به عنوان نمایندگان مجلس مشورتهایی را به مدیران کل و حتی وزارت آموزش و پرورش می دهند.
وی اضافه کرد: در برخی از استان ها اعضای شورای دانش آموزی جلسات و کرسی های آزاداندیشی با حضور معلمان خود برگزار می کنند و برنامه ریزی های خلاقانه ای برای مدارس اجرا می کنند و حتی برنامه های زیبا برای مناسبتهای ملی تدارک می بینند و در مراسم هایی مانند 13 آبان نمایندگان شوراهای دانش آموزی حضور خودجوش در قالب تشکل ها دارند و ایده های و خلاقیت های جدیدی را پیاده می کنند.
شوراهای دانش آموزی جانشین کتابدار در مدارسعلی اکبرزاده گفت: به دلیل اینکه در مدارس پست کتابدار حذف شده است اعضای شورای دانش آموزی به عنوان کتابیار در مدارس حضور دارند و فرایند امانت دهی ، مرتب کردن کتاب ها و حتی انتخاب کتاب برای کتابخانه را برعهده دارند.
شرکت 130 هزار دانش آموز در نمایشگاه بین المللی کتابوی افزود: سال گذشته در نمایشگاه بین المللی کتاب حدود 130 هزار دانش آموز بصورت گروهی از تهران و استان ها حضور پیدا کردند که البته آماری از دانش اموزانی که با خانواده های خود آمده بودند نداریم که اکثر اینها با حضور نمایندگان شوراهای دانش آموزی، معاون و مدیرمدرسه بود که در انتها و خرید کتاب برای مدرسه به مدیران کمک می کردند .
مدیرکل فرهنگی ، هنری ، اردوها و فضاهای پرورشی وزارت آموزش و پرورش ادامه داد: شوراهای دانش آموزی به صورت مستقیم و غیرمستقیم در فعالیتها و ساماندهی آنها حضور دارند و در تمرین مشارکت ، حضور در قبل،حین و بعد از انتخابات تمرین می کنند و از جمله مشارکت های آنها در اداره مدرسه اداره بوفه مدارس است که از توانمندی اعضای آنها استفاده می شود.
وی افزود: خواهش من از همه اولیا، مدیران، معلمان و مربیان این است که ما باید از این فرصت خوب به دست آمده برای آن چیزی که متربیان مان نیاز دارند استفاده کنیم و به آنها حقوق و وظایفشان را نسبت به اولیای مدرسه و تعامل با آنها و حقوق شهروندی یاد دهیم.
علی اکبرزاده ادامه داد: دانش آموزان می آموزند چگونه با دیگران تعامل داشته باشند چگونه مطالبات سایر دانش آموزان را پیگیری کنند ، چگونه در انتخابات ها کاندیدا شوند و اثرات آن پس از دوران تحصیل نیز در آنها حضور دارند تا اگر آنها قصد داشتند به عنوان کاندیدا در شوراهای شهر و روستا و حتی در مجلس شورای اسلامی حضور پیدا کنند قوانین و مقررات تعامل و برخورد با خواسته های معقول و غیرمعقول را یاد بگیرند و آنها را تفکیک کنند و نباید از این موضوع به صورت گذرا بگذریم.
وی اضافه کرد: انتخابات شوراهای دانش آموزی فرصتی مناسب برای آگاهی از حقوق شهروندی، آگاهی از نحوه حضور در انتخابات، چگونگی تبلیغ و اینکه تمرین در تبلیغ راستگویی و صداقت است زیرا دانش آموزان به کسانی رای میدهند که صداقت آنها ثابت شده باشد و بتوانند با دیگران تعامل کنند. و حتی می آموزند که سخن مخالف را بشنوند و آنها را نقد منصفانه کنند اگر چنین اتفاقی در جامعه رخ دهد ما در آینده جامعه ای متمدن خواهیم داشت و انتخاباتهایی که برگزار می شود همه از روی آگاهی و با انتخاب اصلح همراه است.
مدیرکل فرهنگی، هنری، اردوها و فضاهای پرورشی وزارت آموزش و پرورش گفت: البته ممکن است در شوراهای دانش آموزی ناهماهنگی هایی اتفاق بیفتد و خواسته های نامعقولی داشته باشند اما به دلیل اینکه همه مصوبات آنها لازم الاجرا نیست مدیر می تواند تصمیم گیری های آنها را به سمت صحیح رهنمود کندن و آنها را با وظایفشان آشنا سازد.
منبع: